Minder kaartcontroles in trein vanwege stakingsactie

Treinreizigers zullen vandaag minder conducteurs in de trein zien langslopen om hun vervoersbewijs te laten controleren. Conducteurs die zijn aangesloten bij vakbond FNV Spoor voeren geen kaartcontroles uit. Ze protesteren daarmee tegen het schrappen van de tweede conducteur op twintig dubbeldekstreinen van het type DDZ-6.

De conducteurs menen dat de tweede conducteur langrijk is voor de sociale veiligheid, en ook voor het weren van zwartrijders. De NS is het vooralsnog niet eens met de klachten en vindt dat de maatregel goed uit te leggen is. Op risicovolle treinen in de late avonden en tijdens evenementen is de NS wel van plan om twee conduc teurs in te zetten.

Ultimatum

Hoewel het ultimatum vrijdag was afgelopen, heeft de NS directie niet gereageerd op de eisen. Wel wil de. Zo werd er geëist dat de NS voor vrijdag 16.00 uur het besluit terug zou draaien. Wel heeft de NS de actievoerders uitgenodigd voor een gesprek.

Hiermee is de de stakingsactie vandaag om 04.00 uur  begonnen en duurt tot deze tot 15.00 uur.

"Reizigers niet zwartrijden"

De NS raadt reizigers ondanks de staking gewoon aan om netjes in- en uit te checken en zeker niet zwart te rijden: "Veel controleurs staken niet, want zij zijn aangesloten bij een andere vakbond.", en verder zijn de poortjes ook gewoon in werking, waarbij er gewoon netjes betaald moest worden. Ook Veiligheidspersoneel op de stations kunnen kaartcontroles houden, indien het noodzakelijk is.

Foto: Rob Dammers (Flickr; CC)
Een zesdelige trein van het type DDZ-6 die centraal staat bij de stakingsactie.
Foto: Rob Dammers (Flickr; CC)