"Defecte treinen zorgen vaker voor vertraging"

In de eerste drie maanden van 2017 zijn treinen vaker defect gegaan. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van cijfers van RijdendeTreinen.nl, die alle actuele reisinformatie archiveert.

Het zou om dit jaar in totaal om 188 defecte treinen gaan, terwijl vorig jaar dezelfde periode er 116 pechgevallen werden gemeld. De cijfers geven echter geen precies beeld, zegt redacteur Hildebrand van Kuyeren van reizigersplatform Treinreiziger.nl. “In sommige gevallen gaat er één trein kapot, maar komen er twee meldingen op RijdendeTreinen.nl omdat de defecte trein op meerdere trajecten impact heeft.” Maar er zijn ook defecte treinen die helemaal niet op RijdendeTreinen.nl vermeld worden. “Als een defecte trein bijvoorbeeld geen impact heeft op andere treinen, omdat hij op een groot station kapot is gegaan, wordt er geen storingsbericht gemaakt en komt de defecte trein dus niet op RijdendeTreinen”.

De NS zegt dat de cijfers van RijdendeTreinen.nl een vertekend beeld geven. Het bedrijf kon op verzoek echter geen cijfers laten zien van het aantal defecte treinen die uitvielen.

Op de HSL-lijn waren de afgelopen maanden veel defecte locomotieven. Daarnaast waren er soms problemen bij een aantal nieuwe FLIRT treinen, erkent de NS. Door het forse aantal defecte treinen op de HSL-Zuid is het percentage uitgevallen treinen tussen Rotterdam en Breda fors gestegen, blijkt ook uit cijfers die ProRail aan het Algemeen Dagblad heeft verstrekt.

Foto: Treinenweb.nl
Foto: Treinenweb.nl

Bron: Treinreiziger