Opnieuw overleg over herbouw Friesenbrücke

Afgelopen maandag is het overleg weer opgestart over de reparatie van de Friesenbrücke die eind 2015 zwaar beschadigd raakte doordat er een vrachtboot tegenaan vaarde. Een kleinere groep voert nu opnieuw overleg. Dit zijn De Deutsche Bahn, bootwerf Meyer en de verantwoordelijke ministeries.

De Deutsche Bahn heeft aan gegeven de spoorbrug te willen repareren voor maximaal 30 miljoen euro. De Meyer Werft is voorstander van een nieuwe brug, die een minder groot obstakel vormt voor de doorgang van de enorme cruiseschepen die het werf bouwt. Zij willen hiervoor 1 miljoen euro bijeenleggen op voorwaarde dat er een duurdere brug wordt gebouwd die 15 miljoen euro duurder uitvalt.

Aanvaring

Ongeveer 15 maanden geleden raakte de brug zwaar beschadigd nadat er een vrachtboot in de latere avond tegen de brug voer. Die werd zwaar beschadigd waardoor er geen treinverkeer is tussen Bad Nieuweschans en het Duitse Leer. Wel rijdt sinds eind vorig jaar de trein weer door naar Weener.

Tot op heden is et nog geen definitief besluit genomen over de vervanging of de reparatie van de brug. Naar verwachting zou het nog jaren kunnen duren voordat de bouw zal gaan starten. Eerder overleg heeft nog niet geleid tot definitieve beslissingen.

Foto: Jan Oosterhuis
De zwaarbeschadigde Friesenbrücke tussen Weener en Leer.
Foto: Jan Oosterhuis