NS zet extra en langere treinen in tijdens Koningsdag

Op 27 april als het Koningsdag is rijden de treinen volgens een 'oranjedienstregeling'. Dit betekent dat er op die dag op een aantal trajecten extra treinen en op veel trajecten langere treinen. Ook zullen sommige treinen een afwijkende dienstregeling hebben.

Ook de avond en nacht voor Koningsdag gaan er volgens de Nederlandse Spoorwegen al meer treinen rijden, vanwege allerlei festiviteiten in de grote steden.

Elk jaar nemen ongeveer 200.000 mensen op die dag de trein naar Amsterdam. Op de stations Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid worden ze opgevangen door NS-medewerkers die de kortste looproute naar de feestlocaties aangeven. Tijdens deze dag is station Amsterdam RAI is gesloten, en kan men omreizen via station Amsterdam Zuid. Ook station Amsterdam Sciencepark is gesloten, reizen kan via station Amsterdam Amstel.

Aan de randen van de stad worden dancefeesten georganiseerd. Bezoekers aan Loveland reizen via station Amsterdam Amstel en die aan de events in de RAI en het Olympisch Stadion reizen via station Amsterdam Zuid.

Oranjetour

Internationale treinen rijden niet van en naar Amsterdam Centraal, maar rijden tot en vanaf Schiphol, Utrecht Centraal en Amersfoort. Voor reizigers heef de NS ook een speciaal Oranjeretour uitgebracht. Hiermee kan via internet een zogeheten Oranjeretour als e-ticket worden uitgeprint, wat zorgt voor 20% korting. Reizigers met een abonnement kunnen kunnen die dag vrij reizen gezien het een feestdag is.

De NS benadrukt wel dat het Oranjeretour álleen op 27 april geldig is, en niet de avond ervoor wanneer de nachtelijke feesten gaan beginnen.

De koninklijke familie reist per trein naar het Koningsdagfeest in Tilburg. Het gebied waar de feestelijkheden zijn, ligt op loopafstand van het station, aldus de NS. In deze stad wordt extra drukte verwacht.


Koningsdag in Amsterdam
Archieffoto: Michela Simoncini