"Reizigers in tijdnood vanwege winkels op station"

De onlangs verbouwde stations in de grote steden trekken met het brede assortiment aan winkels en horeca veel reizigers aan. Vanwege het enkele instaptarief dat na 35 minuten opnieuw berekend wordt raken zij steeds vaker in tijdnood.

Deze geluiden bereiken met regelmaat D66-Kamerlid Rob Jetten: "Ik krijg de laatste tijd veel e-mails van reizigers die het prettig vinden om langer te verblijven in grote stations met veel winkels en plekken om koffie te drinken”, zegt de democraat. "Het lijkt mij onwenselijk om dan opnieuw het instaptarief te berekenen."

Inmiddels heeft Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) laten weten met diverse partijen om de tafel te gaan zitten om te kijken of de tijden kunnen worden aangepast. Wel laat de bewindsvrouw weten dat de tijden afgestemd zijn op de regel voor het gebruik van de OV-chipkaart om misbruik tegen te gaan en dus om te zorgen dat reizigers niet het hele land doorreizen zonder het station te verlaten en dus uit te checken. Ook zegt dat ze het niet de bedoeling is voor reizigers om uren op een station door te brengen.

Poortvrije passages

In Utrecht is dit probleem inmiddels opgelost door het voorzien van een extra verdieping in de stationshal waar diverse exclusieve horeca-zaken zijn gevestigd met vele comfortabele zitplekken. Ook in Amsterdam is onlangs een poortvrije passage geopend waar enkele horecazaken staan. Later dit jaar zal de tweede poortloze passage geopend worden. Hier kan men dan dagverse producten kopen.


Foto: Treinenweb