Zweedse trein laat passagiers inchecken met onderhuidse chip

In Zweden kunnen reizigers tegenwoordig inchecken voor hun treinreis met een onderhuidse chip. Hiermee is dit Zweden het eerste land die dit mogelijk maakt.

De proef bij het Zweedse vervoersbedrijf SJ is enkele weken van start gegaan, schrijft de Volkskrant. Ze verwachten dat dit jaar ongeveer honderd deelnemers die op deze methode gaan inchecken.

De onderhuidse chip is een NFC-chip, die ook in bankpassen en OV-chipkaarten gebruikt worden. De chips maken bijvoorbeeld contactloos betalen mogelijk. In speciale piercingswinkels kunnen mensen hun chip onderhuids laten implementeren.

Om gebruik te maken van de chip moet er eenmalig een online-account aangemaakt worden. Daarnaast moet de chip aan een treinabonnement gekoppeld worden. SJ zegt dat de informatie-uitwisseling beperkt blijft tot de treinreis. Onder meer locatiedata buiten het reizen om wordt niet met de vervoerder gedeeld.

In Nederland is het officieel nog niet mogelijk om onderhuids een OV-chip te implementeren. Wel heeft een eigenaar van een Utrechtse piercingwinkel dit als publiciteitsstunt voor elkaar gekregen. De manier kent echter enkele nadelen: De operatie is complex en de chip is maximaal 5 jaar geldig.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb