Contract ondertekend voor aanleggen extra spoor Leeuwarden-Groningen

Een grote stap is gezet voor het begin van het realiseren van een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden. Donderdag heeft ProRail-topman Pier Eringa het contract ondertekend waarbij aannemer BAM Infra de werkzaamheden voor het project mag uitvoeren.

Dit contract omschrijft onder meer een spoorverdubbeling tussen Zuidhorn en Hoogkerk over een lengte van acht kilometer, de aanpassing aan het spoor bij overweg de Schransbij Leeuwarden en de perrons 5b en 8 op station Leeuwarden.

In de gunning speelde aandacht voor de omgeving en snelheid van uitvoering een belangrijke rol. BAM infra is de opdracht gegund onder andere omdat zij hier goed aan konden voldoen en een goede invulling gaven.

Begin werkzaamheden

Op dit moment bevindt het project zich nog in de planningsfase. Zodra deze is afgerond en de provincies Groningen en Fryslân een groen sein geven. Naar verwachting kan dit in januari volgend jaar plaatsvinden.

Zodra de startdatum bekend is komt er duidelijkheid over de planning. Voordat BAM aan de uitvoering begint zijn voorbereidende werkzaamheden nodig. Zo vindt er een uitgebreid grondonderzoek plaats en worden er kabels en leidingen verlegd.

Foto: H Boorsma
Foto: H Boorsma