Radboud Universiteit past lestijden aan om spits te ontlasten

Om overvolle treinen en bussen te voorkomen zullen de Radboud Universiteit en mogelijk ook de Hogeschool Arnhem-Nijmegen hun lestijden aanpassen. De maatregel is genomen na een groot onderzoek, en zal vanaf volgend schooljaar in september in gaan.

De tijden voor de studenten op het Radboud College zullen in ieder geval met een kwartier worden vervroegd. Ook de Hogeschool Arnhem-Nijmegen overweegt om de lestijden met een kwartier later te beginnen. Nu beginnen beide lessen om 8:45.

Het onderzoek is gebasseerd op diverse 'big-data' van diverse vervoersbedrijven en instellingen, schrijft VOX. Daaruit kon worden geconcludeerd dat tussen acht en negen ’s ochtends dagelijks 50.000 tot 60.000 mensen naar de HAN, het ROC, de universiteit en het ziekenhuis reizen.

Een andere maatregel die steeds meer hogescholen in de regio Groningen nemen, om de drukte in de spits te verlichten, is om studenten hun WeekOV om te laten ruilen naar een WeekendOV. In aanvulling daarop krijgen ze een reisproduct op hun OV-chipkaart waarmee ze doordeweeks in en rond Groningen gratis kunnen reizen na de ochtendspits in de bussen van Qbuzz en treinen van Arriva.

Foto: Harrie van Veen
Foto: Harrie van Veen