Spoorwegmuseum neemt oudste goederenwagon over van fruitteler

Het spoorwegmuseum in Utrecht is een pronkstuk rijker. Ze hebben een oude goederenwagon uit 1870 overgenomen. Het is de oudste goederenwagon die straks in het museum te zien is. Het voertuig heeft geen wielen meer en stond tientallen jaren in de tuin van een fruitteler in Andelst, waar het als opslagruimte dienst deed.

Treinkenners hebben de wagon per toeval ontdekt. De wagon was in 1945 meegenomen door de vader van de teler en wat andere boeren. "Na de oorlog hadden de Duitsers de trein vernield. Het was het lot van veel spoormateriaal na de Tweede Wereldoorlog", vertelt Evertjan de Rooij van het Spoorwegmuseum. "De boeren maakten er dankbaar gebruik van." Zo werden ze vaak gebruikt als opslag. Bij deze wagon was het onderstel niet meer aanwezig.

Volgens De Rooij is het niet meer te achterhalen of de wagon tijdens de oorlog is gebruikt werd voor deportaties. Het museum acht die kans klein omdat er een klein aantal van de wagons in die tijd doorvoor gebruikt werden.

"Goederenwagon uit 1871 of 1872"

Volgens het Spoorwegmuseum zou de wagon gebouwd zijn in het jaar 1871 of 1872. De type-aanduiding SS CHA geeft dit aan. Hiern staat de SS staat voor StaatsSpoorwegen, en de letters CH zeggen dat het gaat om een gesloten goederenwagon, die de lading beschermt tegen regen en storm.  De letter A geeft het laadvermogen aan.

Volgens De Rooij is het nieuwe museumstuk niet echt in goede staat, maar het frame wel. De komende tijd zal het voertuig worden gerestaureerd waarna het over enkele jaren te zien zal zijn in het Spoorwegmuseum.

Foto: Still-frame video Spoorwegmuseum
Foto: Still-frame video Spoorwegmuseum