NS geeft fietsenstallingen een nieuwe entree

NS en ProRail investeren 8 miljoen euro in een nieuwe entree voor 44 locaties van fietsenstallingen. Het gaat om zelfservice-fietsenstallingen, die nu veelal voorzien zijn van een stalen draaihek. De nieuwe entree heeft transparante toegangsdeurtjes, gebruik van de stalling wordt elke eerste 24 uur gratis en reizigers kunnen eenvoudig in- en uitchecken met hun OV-chipkaart.

De nieuwe entree moet aan het einde van dit jaar op 44 stations zijn aangebracht. De opgeknapte stallingen krijgen cameratoezicht en via een intercom kunnen reizigers met een vraag persoonlijk contact opnemen met een medewerker. De nieuwe entree is al getest op de stations Bilthoven en Heerenveen. De klanten daar zijn erg tevreden: het grootste deel van de klanten geeft een dikke 8 (77%, tegenover 46% in de oude situatie). Reizigers voelen zich prettig en veilig in de stalling. De bezetting van deze beide fietsenstallingen is met zo’n 40% gestegen.

Nieuwe entree

De nieuwe entree van de fietsenstalling van station Baarn is deze week al in gebruik genomen. De ombouw van deze fietsenstalling is mede mogelijk gemaakt door Goedopweg, het samenwerkingsverband van overheden en werkgevers om de regio Utrecht bereikbaar te houden. Door de nieuwe entree naar de voorkant van de fietsenstalling te verplaatsen rijden fietsers voortaan veiliger de stalling in en uit en is de entree beter zichtbaar voor fietsers die nu hun fiets buiten parkeren. Bovendien is de stalling elke eerste 24 uur gratis. Goedopweg, ProRail en NS willen fietsers zo verleiden om gebruik te maken van de vernieuwde fietsenstalling. In de fietsenstalling in Baarn is een reparatieservice voor bijvoorbeeld het plakken van een band.

Zelfservice

Momenteel springt op zo’n 20 stations nog een medewerker bij op de drukke momenten. Een deel van deze medewerkers voert ook reparaties aan fietsen uit. Hulp bij het in- en uitgaan van de stalling is bij de vernieuwde zelfservice-fietsenstalling niet meer nodig. De fietsenstalling is makkelijker en sneller toegankelijk voor klanten. Met de betrokken ondernemers is NS in persoonlijk overleg, waarbij het streven is om de reparatieservice te behouden.

Met de vernieuwde entree willen ProRail en NS aantrekkelijke, veilige en beter benutte fietsenstallingen bieden. Het is één van de aangekondigde innovaties uit het Bestuursakkoord Fietsparkeren.

Foto: Treinenweb Foto: Treinenweb
De oude en de nieuwe ingang (Foto's: Treinenweb)

Bron: Nederlandse Spoorwegen