Deutsche Bahn noemt toch geen trein naar Anne Frank

Deutsche Bahn (DB) ziet af van het plan om één van hun treinen te vernoemen naar Anne Frank. Vorig jaar gaf het spoorwegbedrijf aan dat ze namen zochten van personen met een historische betekenis. Hierbij kwam ook de naam Anne Frank naar voren.

De gekozen naam van Anne Frank heeft vorig jaar oktober voor veel ophef en kritiek gezorgd. Veel mensen lieten toen weten deze keuze 'onsmaakvol' te noemen.

Ook de Anne Frank Stichting liet toen weten niet blij te zijn met de gekozen naam: "De naamgeving roept controverse op en die begrijpen wij. De combinatie van Anne Frank en een trein roept associaties op met de Jodenvervolging en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De combinatie is pijnlijk voor mensen die de deportaties hebben meegemaakt en veroorzaakt opnieuw pijn bij hen die de gevolgen van toen met zich meedragen."

Suggesties

Het publiek werd vorig jaar opgeroepen met suggesties te komen en er kwamen meer dan 2.500 ideeën binnen bij de Deutsche Bahn. Uiteindelijk werden er voor de nieuwe ICE-4 treinstellen 25 namen van vermaarde Duitsers gekozen, waar ook Anne Frank tussen zat. Ook Ludwig van Beethoven, Willy Brandt, Marlene Dietrich en Thomas Mann stonden op deze lijst.

Welke naam er in de plaats van de Duitse onderduikster komt is onbekend.