Gebruik OV-fiets sterk gestegen in 10 jaar

De OV-fiets viert in deze maand zijn tien-jarige bestaan. De huurfiets van de NS heeft de afgelopen jaren een vliegende vaart gemaakt, waarbij het aantal ritten en het aantal fietsen, evenals de huurlocaties sterk is gestegen. Om dit moment te vieren heeft de NS een speciale OV-Fiets in omloop gebracht.

Het eerste kwartaal van 2018 werden er al 28% meer ritten gemaakt met de OV-fiets dan in 2017. Wat in 2008 begon met 182 locaties, 50.000 abonnees en een half miljoen gehuurde fietsen is tot in 2017 gestegen tot 300 huurlocaties, 3,2 miljoen gehuurde fietsen en een half miljoen abonnee's. De stijging van het aantal abonnees wat in vergelijking met 2016 meer dan verdubbeld is zou te zijn verklaren omdat de abonnementskosten voor de OV-Fiets zouden zijn afgeschaft.

OV-Feestfiets met feestbellen

Om het jubileum van het succesvolle transportmiddel te vieren introduceert NS de OV-feestfiets. Deze fiets is een 'limited edition' OV-fiets die voor deze gelegenheid geheel is bekleed met een feestelijke confetti-uitstraling. In totaal zijn er vanaf 16 april 100 van deze OV-feestfietsen in omloop die in verschillende stallingen verspreid zijn over Nederland.

De fietsen zijn enkele weken ‘gewoon’ te huren in de stallingen waar ze geplaatst worden, en reizigers worden verrast als ze een dergelijke fiets aangeboden krijgen. Na 1 maand worden de OV-feestfietsen uit de ‘vloot’ genomen en alleen nog bij speciale feestelijke evenementen toegevoegd in de fietsenstalling van de stad waar een feestelijke evenement plaats vindt, denk hierbij aan Vierdaagse in Nijmegen en de Wereldhavendagen in Rotterdam.

Feest-bellen

Om het feest compleet te maken zal de NS tussen 16 en 26 april in vijf fietsenstallingen aan OV-fiets gebruikers speciale confetti-bellen weg geven. Tijdens de ochtend- en middagpiek kunnen huurders van een OV-fiets een met confetti versierde fietsbel gemachtigen. Dit wordt begeleid door een promoteam die de huurder helpt om een confetti-bel uit de machine te halen. In totaal worden er ongeveer 5.000 confetti-bellen weggegeven.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: NS

Bron: Nederlandse Spoorwegen