Ook Arriva werkt aan 'zitplaatszoeker'

In navolging op de NS werkt ook vervoerder Arriva aan een zogeheten zitplaatszoeker. Daarmee moet het voor reizigers makkelijk worden om een lege zitplaats in de trein te vinden.

Al eerder testte de NS het systeem al en met succes. Eerder deze week lieten ze al weten dat het systeem over meerdere trajecten wordt uitgerold. Het systeem werkt aan de hand van speciale sensoren op het spoor die het gewicht van de rijtuigen meten. Aan de hand van gewicht verdeeld over het rijtuig wordt bepaald waar er nog zitplekken zijn.

Het systeem van Arriva zou volgens de NS ook op hun ontwikkelde systeem kunnen werken, echter Arriva heeft laten weten dat ze een eigen systeem zullen hanteren: "Arriva denkt al enige tijd na over zitplaatsindicatoren om haar reizigers zo optimaal mogelijk te informeren over de beschikbare zitplaatsen in een trein. Dit is onderdeel van wat Arriva in 2017 heeft aangeboden voor de concessie Noordelijke Lijnen 2020-2035."

De NS had in een eerder stadium ook een dergelijk systeem beproefd met infraroodsensoren bij de deuren, maar een uitrol over alle treinen hiervoor bleek te duur, waarmee de proef ten einde kwam. Onduidelijk is nog op welke manier Arriva hun 'zitplaatszoeker' wil laten werken.

De bedoeling is dat Arriva in december 2020 bezig zal zijn met de ontwikkeling van de 'zitplaatszoeker'. Dan gaat ook de nieuwe concessie in waarin Arriva hun service aan zal bieden op de Noordelijke Lijnen tussen Leeuwarden en de Duitse grens.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb