• Nederlandse Spoorwegen

  Nederlandse Spoorwegen

  De NS (als bedrijf bekend als N.V. Nederlandse Spoorwegen) is een Nederlands spoorwegbedrijf, een voormalig semioverheidsbedrijf met een N.V.-status, waarvan alle aandelen nog steeds in handen zijn van de rijksoverheid.

 • Arriva

  Arriva

  Arriva rijdt sinds december 2005 op de noordelijke spoorlijnen in Friesland en Groningen. Sinds 10 december 2006 tot in ieder geval eind 2018 verzorgt Arriva ook het treinvervoer op de Merwede-Lingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. Deze spoorverbinding in Zuid-Holland loopt door tot in Gelderland en behoort bij de busconcessie DAV.

 • Connexxion

  Connexxion

  Connexxion voert de treindienst op de Valleilijn (Amersfoort - Ede-Wageningen) uit met vijf Protos-treinstellen en huurt daarnaast van de Nederlandse Spoorwegen nog twee Plan V-stellen. Ook heeft Connexxion tot 2007 de treindienst Almelo-MariŽnberg geŽxploiteerd met twee Wadlopers welke omgedoopt waren tot de 'Veenexpres'. Hierna heeft Syntus de exploitatie overgenomen.

 • Syntus / Keolis

  Syntus / Keolis

  Syntus BV exploiteert treinen en bussen in de Achterhoek, de Betuwe, Twente, Salland, Vechtdal en de Veluwe. Het bedrijf is een joint venture van de NS en de Franse vervoerder Keolis (voorheen Cariane Multimodal International), waarin onder meer de SNCF participeert. Het hoofdkantoor van Syntus is gevestigd in Doetinchem. Al voordat Syntus opgericht werd, werkten NS en de voorgangers van Syntus samen in de Achterhoek in het project Integratie Gelderland Oost (IGO). Doel daarvan was de integratie tussen trein en bus. Uit dit project is Syntus ontstaan. Connexxion, dat bij de oprichting samen met NS en Keolis een partner was in de oprichting van Syntus, maakte in september 2007 bekend dat het de aandelen van Syntus zou verkopen aan de NS en Keolis. Beiden bezitten nu vijftig procent van de aandelen. Hierdoor is voor Syntus de impasse verbroken en kan Syntus zonder beperkingen inschrijven op openbare aanbestedingen in het openbaar vervoer.

 • NS International

  NS International

  NS International is het onderdeel van de Nederlandse Spoorwegen dat internationale treinen exploiteert. Voorheen werd deze nog onder de naam NS HiSpeed geŽxploiteerd. Onderdelen van NS International zijn onder meer High Speed Alliance (HSA), de exploitant van de HSL-Zuid, en Thalys Nederland. NS International maakt deel uit van Railteam, een alliantie van Europese hogesnelheidsondernemingen.

 • Breng

  Breng

  Breng is de merknaam waaronder het openbaar vervoer in de Stadsregio Arnhem Nijmegen wordt uitgevoerd. De huidige exploitant is de Connexxion-dochteronderneming Hermes.

 • Qbuzz

  Qbuzz

  De MerwedeLingelijn is de naam van de treindienst tussen Geldermalsen en Dordrecht, op het westelijke deel van de Betuwelijn, en wordt sinds 9 december 2018 uitgevoerd door Q-Buzz onder de R-NET formule die een OV-netwerk in de Randstad exploiteert.

Het auteursrecht op de logo's die op deze pagina getoond zijn blijft eigendom van de vermelde vervoersmaatschappijen.