Inspectie legt spooronderhoud Kijfhoek voorlopig stil

Voorlopig mogen Strukton Rail en ProRail nog niet beginnen aan groot onderhoud op de sporen van het rangeer-emplacement 'Kijfhoek' nabij Zwijndrecht. Vanwege eerdere incidenten moeten beide partijen eerst een grondige analyse van veiligheidsrisico's maken en maatregelen nemen zodat de ILT hen weer kan toelaten om onderhoud te plegen.

In juni en juli vonden er twee aanrijdingen plaats waarna het onderhoud aan de Kijfhoek onder verscherpt toezicht is komen te staan. Volgens de ILT en zouden ProRail en Strukton zich niet gehouden hebben aan hun eigen veiligheisinstructies. "Treindienstleiders zagen en wisten dat, maar spraken daar de verantwoordelijken niet op aan", zegt de inspectie.

De twee partijen mogen wel onder het verscherpte toezicht van de inspectie controles en herstel van storingen uitvoeren.

Volgens de ILT kwamen afwijkingen in de veiligheidsprocedures vaker voor, waardoor er onvoldoende garanties waren dat mensen veilig konden blijven werken, en dat het spoor juist niet veilig zou zijn. Hiermee zou de spoorwegwet zijn overtreden.

 

Foto: ProRail
Foto: ProRail