Eurostar waarschuwt passagiers voor meenemen van oude wapens en munitie

Eurostar roept reizigers met nadruk op om tijdens de herdenking van de 100e verjaardag van Wapenstilstand op 11 november geen echte of replica's van wapen of munitie mee te nemen tijdens hun reis. Op die manier wil Eurostar eventuele evacuaties en vertragingen vermijden.

"Als je tijdens de herdenkingsperiode reist, denk er dan aan dat je geen bommen, granaathulzen of wapens - zowel onklaar gemaakte als replica's - aan boord kan brengen”, berichtte de spoorwegmaatschappij in een tweet op Twitter. “Als je ze meebrengt, zullen ze in beslag worden genomen door de beveiliging en bestaat de kans dat het station ontruimd moet worden.”

Valse alarmen

Bij Eurostar veroorzaakten eerder diverse soorten munitie als souvenir al tot de nodige evacuaties. Zo probeerde een man in 2015 op station Gare du Nord in Parijs op een trein van Eurostar richting Londen te stappen met een onschadelijk gemaakt stuk munitie. De volledige internationale terminal van het station werd geëvacueerd en de expolosievendienst kwam ter plaatse. Dit leidde toen tot flinke vertragingen.

Foto: NS
Een Eurostar op het spoor van perron 15 op Amsterdam Centraal. (Foto: NS)