Stadler wint contract voor 64 FLIRT's voor de S-Bahn Hannover

Transdev heeft Stadler de opdracht gegeven voor de ontwikkeling, bouw en levering van 64 FLIRT treinstellen voor gebruik op de lijnen van de S-Bahn Hannover. Vanaf eind 2021 neemt de Transdev-dochter Nordwestbahn de exploitatie van twaalf routes rond de hoofdstad van Nedersaksen over.

Naast de 13 huidige treinstellen zullen de 64 nieuw te leveren FLIRT-treinen gaan rijden. Transdev heeft een vloot van in totaal 100 FLIRT's met verschillende configuraties en apparatuur in Duitsland. De order voor de nieuwe FLIRT-treinen bedraagt ongeveer 320 miljoen euro.

Techniek en opbouw

De driedelige treinen voor de S-Bahn Hannover hebben een totale lengte van 68 meter en acht passagiersdeuren aan elke kant, waardoor er een vlotte in- en uitstap voor reizigers mogelijk is. De treinen in totaal 397 passagiers vervoeren, waarbij er 180 zitplaatsen aanwezig zijn.
De stellen beschikken onder meer over een toilet, gesloten camerabewakingssysteem, rolstoelplekken, en een grote multifunctionele ruimtes welke plaats biedt aan 12 fietsen of bagage en kinderwagens. De stoelen zijn uitgerust met stopcontacten en er zijn stopcontacten om e-bikes op te laden.

Een modern reisinformatiesysteem houdt de reizigers op de hoogte over hun treinreis en meldt de aankomende stations. De treinstellen bereiken een maximumsnelheid van 160 km/uur.

Transdev: "Een succes"

"We zijn tevreden over de bestelling in de regio Nedersaksen en over de mogelijkheid om de prettige en constructieve samenwerking met Transdev voort te zetten in de S-Bahn Hannover", aldus Thomas Ahlburg, CEO van Stadler Group. "De award bevestigt eens te meer dat het FLIRT is ideaal voor de behoeften van alle vormen van regionale personenvervoer per spoor dan Individualized voertuig met comfortabele meubels, modernster technologie en een hoge gladheid."

"Voor onze groep is de aanwinst een uitstekend succes en het grootste spoorwegcontract in onze bedrijfsgeschiedenis. We zullen er alles aan doen om dit belangrijke project tot een succes te maken. De acquisitie van nieuwe voertuigen FLIRT is een van hen - het is voor de klant een merkbare verbetering van de kwaliteit van de S-Bahn-systeem, "zegt Dr. Tobias Heinemann, woordvoerder voor het management van Transdev GmbH.

Foto: Stadler
Een impressie van de nieuwe drie-delige FLIRT-trein voor de S-Bahn in Hannover (Afbeelding: Stadler)