Pier Eringa draagt zaterdag busbrug over aan Zwolle

Aanstaande zaterdag draagt ProRail-topman Pier Eringa de nieuwe Zwolse busbrug officieel over aan de gemeente Zwolle.  De nieuwe brug er moet voor gaan zorgen dat de bussen snel over de sporenbundel van Zwolle naar de andere kant van het spoor kunnen rijden.

De brug zal een nieuw kenmerk vormen voor het Zwolse stationsgebied. De brug kenmerkt zich met met een S-vorm en is aan de onderkant voorzien van houten bekleding. Speciaal na de opening op zaterdag zal de busbrug het toneel gaan vormen voor een hardloopevenement en daarna als festivalterrein. Pas vanaf 13:00 gaat het festivalterrein open en kunnen liefhebbers luisteren naar muziek, geneiten van een hapje en drankje en tevens ook een serie oude bussen bewonderen.

Volgens RTV Oost hebben buschauffeurs van vervoerder Keolis afgelopen donderdag de nieuwe busbrug, en het nieuwe busstation verkend. De nieuwe bushaltes aan de achterkant van het station zijn vanaf zondag 17 februari in gebruik.

Het artikel gaat verder na de video

Bouw

ProRail is in 2017 begonnen met de bouw van de iconische S-vormige busbrug. De brug is door het Belgische constructiebedrijf Victor Buyck inelkaar gelast. De delen waren per stuk ongeveer 10 meter. Uiteindelijk is de duizend ton zware brug in het Pinksterweekend van vorig jaar tijdens een buitendienststelling van een weekend, met Zwitserse precisie op zijn plek gezet door een transportbedrijf die voor zulke operaties over speciale voertuigen beschikt. Deze klus ging gepaard met andere werkzaamheden op het spoor, waarbij ProRail ook de bovenleiding en de infrastructuur heeft aangepast. Het eindrultaat laat zich nu zien in een 110 meter lange brug.

Foto: ProRail
Foto: ProRail