Automobilisten bewuster van overweg met Flitsmeister-app

De proef die ProRail en verkeersinformatie-app Flitsmeister in februari van dit jaar met elkaar aan ging, heeft zijn vruchten afgeworpen. Uit een onderzoek is gebleken dat automobilisten die een overweg naderen eerder hun snelheid verlagen. Ook zouden ze zich bewuster zijn van de verkeerssituatie.

Automobilisten die de waarschuwing kregen, verlaagden hun snelheid tot naar ongeveer vijf kilometer per uur. Ze bereikten daardoor gemiddeld 25 meter eerder hun laagste snelheid:vóór of óp de overweg, in plaats van erna.

Onderzoek

De app geeft automobilisten de real-time verkeersinformatie en heeft zo'n 1,6 miljoen gebruikers.  Flitsmeister heeft het effect van de waarschuwing rond 330 spoorwegovergangen geanalyseerd. Dat deed het door eerst twee weken het rijgedrag rond overwegen te onderzoeken zónder de waarschuwing. Daarna onderzocht Flitsmeister twee weken lang wat er gebeurde als de app wél een waarschuwing gaf.

Naast het onderzoek van de gebruikerservaring vroeg Flitsmeister ook aan haar gebruikers om een enquête in te vullen. Ruim 28 procent van de ondervraagden gaf aan zich door de melding bewuster te zijn van de verkeerssituatie. 24 procent voelde zich gewaarschuwd en 10 procent gaf aan alerter te zijn rondom een overweg. ProRail en Flitsmeister zijn tevreden over de eerste resultaten, daarom is er besloten om voorlopig de meldingen in de app te behouden.

Innovaties

Met de innovaties die ProRail op het spoor uittest om de veiligheid te bevorderen zal er op termijn ook een melding komen als een overweg in storing ligt. De app zal dat dan als een 'wegblokkade' melden. Daarnaast is het volgens de spoorbeheerder ook de bedoeling om de overweginstallatie te koppelen aan verkeerlichten in de omgeving, zodat de doorstroming rondom de overweg wordt verbeterd.

Foto: Silver Spoon
Foto: Silver Spoon