Lightrail RijnGouwelijn A32

De Flexity Swift is een benaming voor lightrail-voertuigen van de treinenfabrikant Bombardier Transportation. De meeste modellen hebben een 70% lagevloer, maar anderen, zoals in Rotterdam, hebben een volledige hoge vloer.
Tussen Gouda en Alphen aan den Rijn werden t/m december 2009 zes van deze trams ingezet van het type Flexity Swift A32. Deze werden in Alphen a/d Rijn onderhouden in een speciale werkplaats van de HTM.

Vijf van de zes stellen zijn verkocht aan Storstockholms Lokaltrafik in Noorwegen. Deze zijn medio 2010 via opleggers afgevoerd voor een nieuw leven.

Sneltram

De interlokale tramlijnen of sneltrams (de Duitse variant Stadtbahn wordt hier ook toe gerekend). Dit betreft lange tramverbindingen voor regionaal of voorstedelijk gebruik. Een Nederlands voorbeeld is deUtrechtse sneltram.

Tramtrein

Wanneer spoorvoertuigen op zowel tram als op treinsporen kunnen rijden noemt men dit een tramtrein. De term is oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk maar inmiddels is het concept in heel Europa te vinden, zoals in het Duitse Karlsruhe. Dit wordt het Karlsruher Modell genoemd. Ook in Kassel en Saarbrücken zijn inmiddels soortgelijke systemen ontstaan. Het RandstadRail-project in Nederland kan gezien worden als een Nederlands "tramtrein"-project, hoewel de (fysieke) koppeling met de reguliere spoorwegen is vervallen.

Lichtgewichttrein

De nieuwste generatie lichte en goedkope treinstellen worden ook wel lichtgewichttrein of lightrail genoemd. Omdat dit in feite reguliere treinen zijn plaatst niet iedereen deze vervoersvorm onder de benaming lightrail.

 

Fotogalerij