Einde nadert voor Benelux stuurstand-rijtuigen

De Bs-stuurstand in Fyra-kleurstelling te Zaandam (Foto: Combino)
De Bs-stuurstand in Fyra-kleurstelling te Zaandam (Foto: Combino)

Groots waarschijnlijk zal deze week het definitieve einde naderen voor tien stuks Benelux-stuurstand rijtuigen (Bs). In een rap tempo zal een sloper de rijtuigen verknippen op het terrein van de Watergraafsmeer.

Van de elf rijtuigen worden er tien gesloopt, één exemplaar blijft bewaard voor het nageslacht en is inmiddels al overgedragen aan het Nederlands Spoorwegmuseum. De Benelux-stuurstand welke als enig in de Fyra-kleurstelling is geschilderd (red.: dit was als 'geintje' binnen NedTrain gebeurd) zal ook gesloopt worden.

De sloop zal plaats vinden op de sporen waar de de TEE op het emplacement van de Watergraafsmeer te Amsterdam staat, dit historische treinstel is tijdelijk naar de Dijksgracht verhuisd waar voorheen de Bs-stuurstanden sinds vorig jaar hun laatste dagen konden slijten.

De stuurstandrijtuigen dateren uit het jaar 1986 en zijn gebouwd om de Benelux-trein een stuurstand te geven. Sinds de NMBS-loc reeks 11 niet meer in dienst is hebben deze stuurstanden namelijk geen werk meer, aangezien deze alleen met deze locomotieven kunnen samenwerken.

Er waren plannen geweest om ze om te bouwen tot een BDs voor de binnenlandse dienst, maar dit bleek toch te kostbaar, hiermee is dus besloten voor de sloop.