Lift op station Naarden-Bussum kost ProRail miljoenen

Een klus van ProRail waarbij een tweetal liften op station Naarden-Bussum wordt geplaatst, is uitgelopen op een bouwtechnisch drama dat miljoenen extra gaat kosten. Bovendien is het nog steeds niet af. Specialisten van ProRail krijgen het namelijk niet voor elkaar om twee liften in de hal van station Naarden-Bussum te bouwen vanwege tegenwerkende problemen.

In 2009 werd eenbegin gemaakt aan de verbouwing van het station waarbij er twee liften gebouwd zouden worden  voor zo'n 4,5 miljoen euro. Al nel werd duidelijk dat tijdens de bouw van de schachten de nodige problemen ontstonden. het uitgraven van de liftschacht werd zwaar bemoeiijkt door stuwing van het grondwaterwelke veroorzaakt wordt door het nabijgelegen Naardermeer. Daarnaast hebben de schachten ook nog te lijden door de trillingen van voorbijrijdende treinen.

Werkzaamheden
De werkzaamheden aan het station zijn noodzakelijk om de toegankelijkheid te verbeteren. Er moet met uiterste precisie worden gewerkt door de aannemer doordat het monumentale station zelf ‘oud en poreus’ is. Het station komt uit 1874.

Maandag werd er tijdens de werkzaamheden de liftschacht gevuld met twintigduizend liter water om verzakking te voorkomen. Doordat dit begon te lekken werd de schacht weer leeggepompt. Ook gaan er dagelijks duikers de bouwput in om inzicht te krijgen naar de lekkage. Ook werd er een grip gelegd op het probleem door de grond rond de bouwput te bevriezen, waarna men er veilig in kon gaan graven.

Experts
Inmiddels zijn experts van Nederlandse en Belgische universiteiten ingezet om het vraagstuk van de zwakke schacht op te lossen. Inmiddels worden de kosten geraamd op zeven miljoen euro. "Het is erg ingewikkeld. De liften moesten eigenlijk in 2010 al klaar zijn. Maar de omstandigheden vragen om andere methoden dan gebruikelijk”, legt Elles in ’t Hout van ProRail uit. „We gaan het bedrag dat we inmiddels extra kwijt zijn claimen bij de verzekering. Het station en de bereikbaarheid daarvan, staat hoog op de agenda. Mensen zitten echt op deze lift te wachten. We willen dat die lift er komt.”

Bron: Telegraaf