Akkoord over schoonmakers-CAO; staking voorbij
De staking van het schoonmaakpersoneel in de treinen en op de stations is voorbij. Er is een akkoord gekomen tussen de bonden en het schoonmaakbedrijf. Dat maakten vakbonden en werkgevers dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie.
Werkgeversorganisatie OSB en de vakbonden CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten hebben maandagavond en vannacht onderhandeld over een nieuwe cao. De eisen zijn niet gelijk gebleven maar liggen wel wel dicht bijelkaar, waardoor er een compromis is gesloten.
Wekenlange staking teneinde
De staking heeft weken geduurd waardoor er maar mondjesmaat treinen werden schoongemaakt. Voornamelijk werd er door NS-personeel geregeld op vrijwillige basis de treinen schoongemaakt. Ook werden er door de NS papieren afvalzakjes in de treinen opgehangen zodat reizigers zelf hun afval mee kunnen nemen.
De NS noemt de doorbraak "goed nieuws voor de reiziger", aldus een woordvoerder dinsdag. Al wekenlang zit de vervoerder met vieze treinen waarover vele reizigers zich beklaagden via de communicatieplatformen op internet, zoals Twitter en het recentelijk geopende klantenforum.
Nieuwe CAO
De schoonmakers zullen er de komende drie jaar 6,6 procent loon bij krijgen. Per jaar stijgt het loon met 2 procent en de eindejaarsuitkering stijgt met 0,2 procent.
De wachtdagen bij ziekte worden afgebouwd in de cao die tweeënhalf jaar geldig moet worden. Dat gebeurt in twee stappen, per 1 januari 2015 en 1 januari 2016. Nu zijn de eerste twee ziektedagen nog voor eigen rekening.
De CAO moet nog wel worden goedgekeurd door de leden van de vakbonden en werkgeversorganisatie OSB. Bij de vakbonden wordt het akkoord woensdag voorgelegd aan de leden. Als zij akkoord gaan, beginnen de schoonmakers mogelijk woensdagavond of donderdag weer met hun werk.
De schoonmaakbazen en de bonden hebben verder afgesproken dat er in principe ook bij langdurige ziekte wordt doorbetaald. Als een medewerker echter niet meewerkt aan reïntegratie, kan de werkgever dat toch stopzetten. Het bedrijf moet dan wel bewijzen voldoende te hebben gedaan aan opleiding en certificering.
Bron: Nu.nl