NS ziet nog geen problemen bij kaartautomaten
De start van de overgang naar een papieren treinkaartje met chip is woensdagmorgen goed verlopen, meldt de NS. Om mensen te assisteren bij de koop en het geven van uitleg over het nieuwe treinkaartje was NS-personeel en speciaal ingehuurd personeel in grote getale aanwezig om reizigers te helpen en te woord te kunnen staan.
De hulp en uitleg werden gegeven door achthonderd speciaal opgeleidde studenten, maar ook kantoorpersoneel werd ingezet, aldus een woordvoerder. Op het station in Utrecht is woensdag ook commercieel directeur Hans Peters van NS Reizigers aanwezig. Alle hulpvaardige mensen van hen werden voorzien van een wit shirt met de tekst: "Vanaf 9 juli checkt iedereen in en uit bij NS".
In- en uitchecken verplicht
Het is de eerste dag dat alle NS-kaartautomaten alleen nog maar papieren kaartjes met een chip uit kunnen printen. Hiermee is het een feit dat vanaf vandaag iedereen verplicht is om in- en uit te checken. De poortjes zelf zijn nog geopend, maar gefaseerd zullen ze tot de komende jaren gaan sluiten.
Voor buitenlanders is de overgang vrij lastig doordat de knop op de automaat behoorlijk in ene hoekje is geplaatst, met het gevolg dat ze sneller een chipkaart zullen kopen. ''Een beetje gemeen'', geeft een conducteur toe.
Extra kosten voor nieuwe kaartje
Een nieuw kaartje kost bij iedere treinrit een euro extra. het gebruik van de OV-chipkaart wordt bij de automaten dan ook volop aangeprezen. "Die kost maar twee euro. Na drie keer reizen heb je die eruit", zegt een medewerker bij de balie. Om het in- en uitchecken te promoten deelt de NS voor alle reizigers een chocolade-chipkaart uit voorzien van het bekende NS-logo.
De komende weken zullen voorlichtingscampagnes worden gegeven op de stations in diverse gemeenten. Aan de verandering ging een twee jaar lange operatie vooraf. Uiteindelijk zijn 1.050 kaartjesautomaten aangepast en gevuld met nieuwe papieren chipkaartjes, waarna de rollen met het oude treinkaartjes-papier naar de recycling konden worden afgevoerd.
Bron: Nu.nl