Treinverkeer in het land ontregeld door ijzel en sneeuw

In grote delen van Nederland zorgt ijzel op de bovenleiding voor problemen. Zo rijden er sinds zaterdagochtend vroeg geen treinen van en naar Amsterdam, Schiphol, Haarlem, Weesp, Hoorn, Alkmaar, Amersfoort, Alkmaar, Utrecht, Ede-Wageningen en Gouda (uitgezonderd richting Alphen a/d Rijn).

Volgens onze informatie rijden er alleen treinen ten zuiden van Leiden, Zoetermeer, Nieuwekerk a/d IJssel, Den Bosch, en ten noorden van Lelystad en Zwolle. Ook rond Arnhem, Nijmegen en Deventer rijden er wel treinen, al kunnen ook daar treinen uitvallen of vertraagd zijn. De verwachting is dat het treinverkeer minimaal de hele de ochtend ontregeld blijft. NS en ProRail durven geen prognose te geven wanneer het treinverkeer weer op gang kan komen. NS adviseert reizigers voorlopig niet op pad te gaan. Ook het busvervoer in grote delen van het land wordt tot 10 uur 's morgen gestaakt.

Vrijdagavond laat maakte NS bekend dat er zaterdag tot 12.00 uur een aangepaste dienstregeling geldt in Zuid-Nederland. Tussen Den Bosch en Sittard rijden twee in plaats van vier intercity's per uur, tussen Venlo en Eindhoven rijden geen intercity's. De Sprinters Nijmegen - Deurne rijden nu verder naar Venlo. Hiermee wilden NS en ProRail de kans verkleinen dat winterse storingen invloed hebben op de dienstregeling in de rest van het land, stelden de bedrijven vrijdagavond rond middernacht.

"Gisteravond is op basis van de toen beschikbare weersinformatie besloten om in Zuidoost-Nederland een aanpassing in de dienstregeling te maken. Naar nu blijkt hebben de winterse weersomstandigheden (met name onverwachte ernstige ijzel) een groter effect dan verwacht, waardoor ook andere delen van Nederland hier hinder van ondervinden", reageert spoorbeheerder ProRail nu.


Foto: Markus Keuter (Flickr; CC)

Bron: Treinreiziger