NS-directeur opgelucht over vrijlating Sjaak Rijke

Timo Huges, president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, is erg opgelucht dat de in Mali ontvoerde Nederlander Sjaak Rijke, die machinist is bij de NS, op tweede paasdag in de vroege ochtend is bevrijd door Franse elitetroepen. Hij zou in goede gezondheid verkeren, en inmiddels in veiligheid zijn gebracht.

Huges liet maandag namens de NS en het personeel van het bedrijf weten ,,zeer, zeer opgelucht te zijn dat Rijke na een periode van drie jaar onzekerheid weer een vrij man is die hopelijk snel naar Nederland kan komen''.

De ontvoering heeft 3 jaar, 4 maanden en 11 dagen geduurd totdat Franse militairen een inval deden, waarbij Rijke werd vrijgelaten. Hij verkeert verder in goede gezondheid.

Ontvoerd

De Woerdenaar Sjaak Rijke en twee andere toeristen werden in november 2011 ontvoerd door al-Qaida tijdens een rondtocht door Timboektoe tijdens zijn vakantie. Tijdens de ontvoering werd hierbij een andere toerist die zich verzette tegen de terroristen doodgeschoten. De vrouw van Rijke heeft zich in veiligheid gebracht door te vluchten. Hierna is Sjaak Rijke gevangen genomen in Mali.

Met regelmaat zijn er er videobeelden opgedoken van de Woerdense machinist waarin hij een teken van leven liet zien.

Bron: Leidsch Dagblad