Miljoenen nodig voor reparaties aan verzakte HSL

De HSL-lijn tussen Schiphol en de Belgische grens moet de komende jaren voor miljoenen euro's worden gerepareerd. Op sommige plekken verschuift het spoor en groeit er te veel mos op de betonnen delen onder de rails. Dat valt te lezen in de regionale dagbladen van de Persdienst.

Al tijdens de oplevering van het spoor in 2007 werd al duidelijk dat het spoor op enkele plekken al begon te verzakken of weg te schuiven. Inmiddels is al duidelijkd at dit op meerdere plekken lijkt te gebeuren dan tot nu toe werd gedacht.

In 2016 en 2017 zijn op twee tot vier plaatsen maatregelen nodig om grote schade te voorkomen. Dat staat in de voortgangsrapportage die staatssecretaris Wilma Mansveld naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een van de baandelen is de het traject bij de Zuid-Hollandse Rijpwetering. Deze zakt langzaam weg van zijn fundering, waardoor er op termijn extra damwanden moeten worden geplaatst en enkele nieuwe heipalen moeten worden geslagen. De kosten voor de maatregelen op deze locatie bedragen naar schatting al 5,3 miljoen euro.


De HSL-lijn bij Zoetermeer die niet aan het verzakken is.
Foto: Wikipedia

Bron: AD