Kamperspoorlijntje bestaat 150 jaar

De kortste spoorlijn van Nederland van dertien kilometer lang die van Zwolle naar Kampen loopt was afgelopen zondag 150 jaar oud. Vanwege deze mijlpaal zal er op 23 mei een jubileumfeest worden georganiseerd.

De spoorlijn is op 10 mei 1865 door de Nederlandsche Centrale Spoorweg Maatschappij NCS in gebruik genomen, en nog steeds niet weg te denken uit Kampen. De lijn wordt dagelijks door veel reizigers gebruikt, en is daarom een veel gebruikte spoorlijn.

Geschiedenis in jubileummagazine

Om het 150-jarige jubileum te vieren brengt Kampenaar Kasper Haar een jubileum-magazine uit welke de geschiedenis van het bijzondere traject in beeld brengt. Voor Kasper Haar staat het dieseltreintje op het traject symbool voor de ziel en zaligheid van kampen. Het heeft de stad ontsloten van de rest van Nederland vanaf het jaar 1865. De ontsluiting heeft de stad destijds veel geld gekost waarna in 1933 het volledige bedrag werd terugbetaald toen alle spoorlijnen genationaliseerd werden.

De spoorlijn is in de loop van de jaren bereden door diverse treinstellen. Zo heeft de Blauwe Engel,  De Rode Duivel en de Wadloper het korte traject bereden, waarna nu al sinds vele jaren de Buffel-treinen aan het werk worden gezet op de spoorlijn.

Toekomst

De toekomst van de spoorlijn is voor de komende jaren vernieuwend te noemen. Zo zal het oude stationsgebouw in 2017 worden opgeknapt, en zal de spoorlijn worden geëlektrificeerd. Wie de concessie in handen zal krijgen is nog niet bekend. Op dit moment strijden de spoorbedrijven Syntus, NS Reizigers en Arriva Nederland om in de toekomst hun treinen op het traject te laten rijden.


Kamperspoorlijntje bestaat 150 jaar (foto: Treinenweb)

Bron: RTV Oost