Beschikbaarheid OV-Fiets komt in NS app

De Nederlandse Spoorwegen willen de actuele beschikbaarheid van de OV-Fiets in de NS-app gaan tonen. De OV-Fiets is zo populair dat reizigers nu regelmatig naast de fiets grijpen. Ook gaat het bedrijf meer OV-fietsen aanbieden. Dat zegt een woordvoerder van NS tegenover RTL Nieuws.

De OV-Fiets wint ruim 10 jaar na introductie ieder jaar nog steeds aan populariteit. In 2014 zijn er bijvoorbeeld meer dan 1,5 miljoen ritten gemaakt, circa 20 procent meer dan in 2013. Voor OV-Fiets-begrippen is dat haast een matige groei. Want in de eerste tien jaar na de start in 2001 groeide het aantal ritten ieder jaar met minimaal 25 procent, en soms zelfs met meer dan 100 procent.

De groei is zelfs zo groot dat soms alle OV-fietsen op één locatie op zijn. In 2009 greep 25 procent van de klanten wel eens mis, twee jaar later nam dit volgens de Fietsersbond af naar zo'n 20 procent. "We hebben het de afgelopen jaren niet meer onderzocht. Maar wat ik om mij heen hoor, is dit nog steeds een vaak gehoorde klacht", zei een woordvoerster van de Fietsersbond eerder tegenover Treinreiziger.nl. Volgens RTL Nieuws is het probleem de laatste jaren alleen maar toegenomen.

Al in 2011 pleitte de Fietsersbond voor een reserveringssysteem. "We hebben van NS begrepen dat ze nu die mogelijkheid bekijken. De reiziger moet daar dan mogelijk wel extra voor betalen", aldus de bond eind vorig jaar. NS-woordvoerder Eric Trinthamer gaf toen echter aan dat een reserveringssysteem nog niet uitgerold gaat worden.

Redacteur Ariën Claij is zeer enthousiast over de toekomstige uitrol van het systeem: "Ook ik heb al enkele misgegrepen toen ik een fiets uit de kluis wou halen. Ik prijs deze uitbreiding op de App dan ook ten zeerste aan.  "


Foto: Maurits Vink

Bron: Treinreiziger