NS opent IJ-hal en IJ-passage op Amsterdam Centraal

Vanaf vandaag heeft de NS op station Amsterdam Centraal het eerste deel van de nieuwe IJ-hal en de nieuwe westelijke IJ-passage geopend. De passage zorgt voor een poortvrije doorgang van het centrum tot aan het IJ. In de doorgang zijn diverse winkels gevestigd.

De bouw van de nieuwe passage is tien jaar geleden begonnen, en bevinden zich ondergronds tussen de reizigerstunnels. Het eerste deel van de passage die vandaag geopend is bevindt zich aan de westzijde van het station. Deze passage geeft Amsterdam een Parijsachtige grandeur met warme ‘straatverlichting’ rond de pilaren, een goudbruine vloer en zwart met witte muur.

Doordat er een enorm busplatform boven de winkelstraat aan de IJ-zijde bevindt, zorgen spiegels aan het plafond voor lichtinval in de looproute.

Winkels

In de winkelstraat bevinden zich diverse bekende winkels zoals AKO en Erica Kruiderijen, Sissy Boy, Kiko, Swarovski en Claudia Sträter. Op termijn zal er ook een vestiging komen van Victoria’s Secret. Ook zal er aan de IJ-zijde tegen het station aan een OV Servicewinkel komen, waarme de NS samenwerkt met stadsvervoerder GVB en busbedrijven Connexxion en EBS.

Oostelijke passage

Medio volgend jaar zal het oostelijke deel van de IJ-hal worden geopend. Deze hal en passage zal zich richten op dagverse producten.

  • Binnenkort volgt er een foto-reportage over de nieuwe IJ-hal en de passage

Bron: AD