[upd] Amersfoort krijgt OV-chipkaartpoortjes

Na een periode van lang discussiëren is de knoop doorgehakt, en zullen er op korte termijn OV-chipkaart poortjes verrijzen op het station van Amersfoort waar NS en Connexxion-reizigers kunnen inchecken.

Deze week zijn de voorbereidingen getroffen. De bouwketen is afgelopen vrijdag al opgebouwd, en maandag heeft de aannemer al de gaten in de vloer geboord voor de bevestiging van de poortjes. Vanaf volgende week moeten de poortjes worden geinstalleerd en worden aangesloten. Wel zullen de poortjes niet direct gesloten worden. Pas vanaf november zullen ze dicht worden gezet.

Doordat veel mensen gebruik maken van de traverse als oversteek van het Bergkwartier naar het Soesterkwartier, waren de poortjes omstreden. Als oplossing voor omwonenden wordt er daarom nu aan hen een doorgangspas verstrekt waarmee ze een vrije doorgang hebben.

Connexxion

Voor reizigers die met Connexxion reizen houdt de NS ook rekening. Een woordvoerder van de NS heeft tegenover Treinenweb verteld dat er op Amersfoort aparte poortjes komen voor reizigers die direct met Connexxion reizen. Reizigers die een overstap maken van Connexxion naar NS, of vice versa, hoeven dan niet uit- en in te checken voor beide vervoersbedrijven. Dit valt samen met een proef die vorig jaar aangekondigd is. Dit moet uiteindelijk voor de reiziger het voordeel bieden dat ze niet tussentijds hoeven uit- en in te checken als ze overstappen op een andere vervoerder.  Deze wens kreeg binnen de politiek en de reizigers veel aandacht.

Update: Uitleg over in- en uitchecken bij Connexxion toegevoegd.


In Rotterdam zijn ze al dicht. Straks volgt ook Amersfoort.