Rotterdam Centraal grotendeels ontruimd vanwege verdachte persoon

Het Centraal Station van Rotterdam is grotendeels ontruimd vanwege een verdachte persoon die zich zou hebben opgesloten in het toilet van een Thalys-trein. Volgens reizigers zou de man op het laatste moment in de trein gesprongen zijn om zich daarna op te sluiten.

De politie heeft hierop het station ontruimd en geprobeerd te onderhandelen met de persoon, die volgens getuigen een Zuid-Europeaans of Noord-Afrikaans uitlerlijk zou hebben. Deze onderhandelingen zijn helaas niet gelukt. Een arrestatieteam en een anti-terreur eenheid van de politie staat inmiddels op scherp. Ook is er een getrainde explosieven-hond die mogelijke explosieven kan ruiken samen met de Explosieven Opruimingsdienst inmiddels onderweg.

Het is niet duidelijk of de verdachte man gewapend is of explosieven bij zich heeft. Ook is onduidelijk of het daadwerkelijk om een mogelijke terrorist zou gaan of een verwarde man.

Ontruiming

De politie heeft een groot deel van Rotterdam Centraal afgezet en enkele winkels ontruimd. Doordat veel perrons afgezet rijden ligt het treinverkeer grotendeels stil.

In eerste instantie werden de sporen 1 tot en met 7 afgesloten, maar later werden op last van de politie ook spoor 8 ontruimd, en een groot deel van de reizigerspassage onder de sporen door.

Onderhandelingen

Een korpsonderhandelaar en een arrestatieteam zijn inmiddels aanwezig in de trein, en proberen contact te leggen met de man in het toilet.. "Het is de bedoeling om de man uit zichzelf de Thalys te laten verlaten", zegt een woordvoerder van de politie. "Als dat niet lukt gaan we andere middelen inzetten."

Inmiddels er er sprake van inzet van een getrainde politiehond die explosieven kan ruiken, en de inzet van de Explosieven Opruimings Dienst  voor als er sprake zou zijn van een mogelijke bom.

De politie kan nog niets zeggen over het signalement van de man. Getuigen hebben verklaard dat de man zichzelf opsloot op het toilet en een Zuid-Europeaans of Noord-Afrikaans uiterlijk had en niet ouder is dan dertig jaar.

Vertraging

Door de politieinzet is er sprake van ernstige vertragingen. De stationshal is voor een groot deel afgezet, en veel sporen zijn afgesloten. Het is nog niet duidelijk hoe lang de situatie nog zal duren.

Update 10:05:
Op dit moment is de persoon aangehouden dankzij de inzet van een politiehond. Hij zou tijdens de aanhouding geen verzet hebben gegeven. Tevens is er medische hulp aangeboden voor de man.

Update 10:13: NS wacht op vrijgave van de sporen door de politie, waarna het treinverkeer weer wordt opgestart, Volgens een woordvoerder van de NS zou het enige tijd kosten voordat het treinverkeer van en naar Rotterdam weer volgens dienstregeling zou rijden.

Dit artikel wordt ververst bij actuele gebeurtenissen rond deze situatie.


De Thalys waar de man zich op het toilet verschanst zou hebben.
Foto: NOS