"Mansveld moet in de spiegel kijken en vertrekken"

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) moet "in de spiegel kijken en de conclusie trekken dat ze gefaald heeft." Dat is de mening binnen de politiek omdat de Staatssecretaris geen controle heeft over de financiële portefeuille van spoorbeheerder ProRail.

"Bewindslieden moeten terug naar de roots en als iets iets niet lukt zélf concluderen: 'Het lukt niet, ik treed af.' Ze moet in de spiegel kijken en afvragen of ze nog wel de juiste persoon op de juiste plaats is. Ik denk van niet", zei Kox zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Tineke Strik (Eerste Kamerlid, Groenlinks) ziet graag dat mansveld nog een laatste verantwoording aflegt in de Tweede Kamer over de gemaakte fouten.

Stientje van Veldhoven (Tweedekamerlid, D66) ziet uit naar een "heel lastig debar" met Mansveld, maar wil haar nog een kans geven. "Je stuurt de staatssecretaris niet weg om een akkevietje. Maar er moet een vervolgplan komen, door wie het dan ook wordt uitgevoerd.", geeft ze aan.

Mansveld staat onder zware druk in de Tweede Kamer vanwege de problemen bij spoorbeheerder ProRail. Zodra er budgetoverschrijdingen of tekorten dreigen, is ze volgens de oppositie steeds te laat met het informeren van de Tweede Kamer.

Tekorten

Afgelopen dinsdag tijdens Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat ProRail een tekort van bijna een half miljard euro heeft voor projecten aan het spoor. Zo bleken de projecten in en rond het station van Utrecht ook duurder uit te vallen dan begroot werd.

Foto: Rijksoverheid