"Horeca op stations geen taak van NS"

Het exploiteren van horeca op treinstations is geen taak van de Nederlandse Spoorwegen, zo zegt minister Dijsselbloem (Financiën) in gesprek met NRC Handelsblad.

Dijsselboem (PvdA) zegt momenteel in gesprek te zijn met NS-topman Roger van Boxtel over 'een nieuw strategisch profiel' voor het spoorbedrijf. Volgens Dijsselbloem is het niet goed dat NS vanuit haar monopolie externe bedrijven 'verdrukt'.

De Nederlandse Spoorwegen hebben een monopolie op de de treinstations in Nederland, waarbij een apart bedrijf - genaamd NS Stations - over de winkels en horcegelegenheden op de stations gaat.
In 2014 maakte het spoorbedrijf een winst van 180 miljoen euro op een omzet van 4,1 miljard, terwijl het bedrijf in hetzelfde jaar ook nog een boete van 2,75 miljoen euro kreeg vanwege wanprestatie.

In de eerste helft van 2015 verdiende het spoorwegbedrijf 192 miljoen euro aan horeca en retail op- en rondom NS stations. Het bedrijf heeft 5400 werknemers binnen de retailbranche.

Niet op alle stations zijn de horecagelegenheden van de NS. Op de kleinere stations worden deze vaak door externe bedrijven gefaciliteerd.

Bron: Telegraaf