Spoorbrug Ems tussen Duitse Leer en Weener beschadigd na aanvaring

De brug over de Ems bij het Duitse Weener is donderdagavond zwaar beschadigd geraakt nadat een schip het brugdek met volle kracht ramde. Niemand raakte gewond. De brug zelf is zwaar beschadigd geraakt.

Treinen kunnen voorlopig voor onbepaalde tijd niet meer over de spoorbrug rijden. De brug ligt in Duitsland tussen Leer en Papenburg, en wordt gebruikt door Arriva die de spoorverbinding tussen Groningen en Leer exploiteert.

Brug zwaar beschadigd

Volgens de Duitse waterpolitie raakte het vrachtschip "Emsmoon" tegen 18.40 uur de spoorbrug. Het brugdek waarover de treinen rijden is bij de aanvaring behoorlijk kromgebogen. De boot zelf moet met een sleepboot worden weggetrokken, gezien deze verwrongen is met het brugdek.

De oorzaak van het ongeval was de avond in eerste instantie onduidelijk, verklaarde Michael Schulze van de waterpolitie in Emden, en zal de komende dagen worden onderzocht.

Domper

Voor Arriva is deze botsing een grote domper. Sinds gisteren is het Niedersachsen-Ticket Plus Groningen in de Arriva Store op het station in Groningen verkrijgbaar. Dit ticket is ontwikkeld door de organisatie 'Niedersachsentarif' in samenwerking met Arriva. Hiermee kunnen reizigers van Groningen naar Leer, Oldenburg, Bremen en andere steden in heel het gehele Niedersachsen-gebied reizen. Gezien de schade aan de brug is het voorlopig onmogelijk om direct naar Leer te reizen met de trein.

Volgens onbevestigde bronnen op Twitter zou het vervoersbedrijf op dit moment twee treinstellen in Leer hebben staan, die nu voorlopig onbereikbaar zouden zijn.

Arriva heeft nog niet gereageerd op de situatie.