Langzamer alternatief Fyra komt duurt minstens twee jaar

Een alternatief voor de geflopte Fyra komt pas over minstens twee jaar, echter blijft het een trein die op de 'gewone' snelheid zal rijden met een vaart van 160 kilometer per uur. Op zijn vroegst in 2018 zal er twaalf keer per dag een gewone Intercity rijden tussen Amsterdam en Brussel.

Deze plannen zijn beschreven in een concept-kabinetsreactie op de parlementaire enquête Fyra, aldus RTL Nieuws.

"Om de rijtijd van de IC Amsterdam-Brussel te verkorten, zal de HSL-infrastructuur beter worden benut door de intercity Amsterdam-Brussel 12 keer per dag volledig over de HSL-Zuid te laten rijden", zou volgens de RTL Nieuws in de kabinetsreactie staan. "Hierdoor wordt de rijtijd tussen Amsterdam en Brussel circa een half uur korter."

Vier keer per dag zal er een intercity rijden die twee uur over de rit doet. De overige acht keer zal de rit 2,5 uur duren. Nu duurt de rit nog zo'n drie uur, waarbij de trein niet volledig over het HSL-spoor rijdt.

Brug over Hollands Diep

De Intercity Direct rijdt op dit moment over het Nederlandse deel van de HSL-lijn. Op de brug over het Hollands Diep waait het vaak te hard, waardoor veel treinen vanwege de veiligheid uitvallen. Dit probleem wordt voorlopig niet opgelost, blijkt uit de plannen. Pas zodra er geld wordt verdiend emet de huidige treinen naar Brussel, zal er worden geïnvesteerd in het verbeteren van de HSL.


Foto: Roel Hemkes

Bron: Nu.nl