NS-personeel houden publieks-vriendelijke acties voor behoud tweede conducteur

FNV Spoor houdt vanaf vandaag een publieksvriendelijke actie voor het behoud van de tweede conducteur in dubbeldekkers. Met buttons kondigt het personeel hun verzet aan.

Andries van den Berg, bestuurder FNV Spoor: ‘Het besluit van de NS om de tweede conducteur van de trein te halen, is onbegrijpelijk. Voor de sociale veiligheid van personeel en reizigers zijn twee conducteurs noodzakelijk. Bovendien wordt zwartrijden in dubbeldekkers veel te gemakkelijk.’

Bezuiniging

Hoewel NS veel mooie woorden spreekt over sociale veiligheid, blijkt het tegenovergestelde. ‘Onbegrijpelijk en belachelijk. Als die ene conducteur bovenlangs loopt, lopen zwartrijders lachend onderlangs. Dat is een verloren race en daarmee neem je de werkers niet serieus en wordt er over de ruggen van het personeel bezuinigd. En over hun knieën, want die worden nu al teveel belast door het trappen lopen en dat wordt dan nog erger,' aldus Van den Berg.

Verzet

NS wil het besluit nog steeds niet terugdraaien om slechts een conducteur in een dubbeldekstrein te plaatsen, hoewel FNV Spoor dat verzoek deze zomer herhaaldelijk heeft ingediend. Met de buttons kondigt het NS-personeel alvast hun verzet aan tegen het besluit. Donderdag 8 september heeft FNV Spoor een gesprek met de NS. Als het besluit dan nog niet wordt teruggedraaid, volgt een ultimatum. Na afloop van het verlopen van het ultimatum, kunnen acties volgen.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen

Bron: FNV Spoor