Afscheidsrit Materieel '64 volgeboekt

Meer dan duizend mensen hebben zich aangemeld voor de afscheidsrit van de Mat ’64. Aanstaande zondag wordt deze laatste trein van Nederlandse oorsprong – waarvan er ooit honderden rondreden - van Maastricht, waar hij onderhouden werd, naar het Spoorwegmuseum gereden.

Machinisten Linda Kool en Frank Scharloo namen het initiatief voor een ereronde via Eindhoven, Arnhem en Zwolle naar station Maliebaan. Daar aangekomen overhandigt Linda de sleutel aan het Spoorwegmuseum. Onderweg laten zeventig tegemoetkomende treinen een eresaluut horen. In totaal hebben 300 reizigers, medewerkers en oud-medewerkers van het spoor een ticket bemachtigd, waarmee de rit is volgeboekt.

Afscheidsrit

Afgelopen voorjaar gingen de laatste rijtuigen uit de dienstregeling, maar aanstaande zondag vindt de finalerit plaats. Machinist Goof Kool start om 9.37 uur vanaf station Maastricht. Zeven machinisten en tien conducteurs lossen elkaar af op deze zeven uur durende rit. Machinist Evert Hillo zal de laatste kilometers op de bok zitten. De trein komt rond 16.30 uur aan bij het Spoorwegmuseum in Utrecht.

De route voor de liefhebbers is als volgt:

Maastricht 9.37 uur
Sittard 9.57 uur
Eindhoven 10.51 uur
Nijmegen 12.39 uur
Arnhem 13.13 uur
Deventer 13.55 uur
Zwolle 14.34 uur
Amersfoort 16.15 uur
Utrecht Maliebaan 16.30 uur

Foto: Roel Hemkes
Foto: Roel Hemkes

Bron: Nederlandse Spoorwegen