Belgische Spoorwegen plaatst veiligheidspoortjes op grote stations

Op de treinstations Brussel-Zuid, Antwerpen en Luik worden binnenkort veiligheidspoortjes neergezet. Internationaal reizende passagiers en hun bagage kunnen daar vanaf begin 2017 worden gecontroleerd.

Dat heeft de Belgische minister van Mobiliteit François Bellot bevestigd op vragen ut het parlement, melden Belgische media. De controles vinden 'niet systematisch' plaats, maar worden 'gelang de risico's ook willekeurig ingezet', aldus de minister.

Sinds de heropening van het treinstation van op Zaventem na de aanslagen van 22 maart, worden treinreizigers en hun bagage al gecontroleerd. Binnenkort verschijnen er op de stations van Brussel-Zuid, Antwerpen en Luik ook beveiligingspoortjes bij de toegang tot de perrons voor internationaal verkeer.

Passagierslijsten

De Belgische autoriteiten willen ook toegang krijgen tot de passagierslijsten van het grensoverschrijdende trein-, bus- en ferryverkeer. De EU-landen staan dat al toe voor vliegtuigpassagiers, maar de zuiderburen gaan een stap verder. Woensdag bleek dat de Europese Commissie daar kritisch over is. De redactie van Treinenweb is ook sceptisch over idee, doordat niet elke reiziger een ticket op naam heeft. Zo is er geen passagierslijst met reizigers die zonder reservering met de Intercity Brussel de grens overkomen.

Foto: Jules Grandgagnage
De etages van station Antwerpen. De doorgaande sporen voor de internationale treinen liggen op het onderste niveau. (Foto: Jules Grandgagnage)