ProRail: "Uitbannen van onbewaakte spoorwegovergangen minimaal 70 miljoen euro"
Het uitbannen van openbare onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland kost zeker 70 miljoen euro. Dat zei directeur Pier Eringa van spoorbeheerder ProRail donderdag tijdens een persbijeenkomst.
Bij een ongeluk op een onbewaakte overgang in het Groningse Winsum raakten onlangs achttien mensen gewond. ProRail wil binnen enkele jaren volledig af van de ongeveer honderd onbeveiligde spoorwegovergangen. Voor het verwijderen of beveiligen is volgens hem gemiddeld een kleine acht ton per locatie nodig.
ProRail gaat bij het kabinet aandringen op geld voor aanpak van de onveilige overgangen. "Wij gaan met het ministerie praten. Het besef zal nu wel nog meer zijn doorgedrongen dat dit écht gevaarlijk is," zei Eringa. Volgens hem is het beeld van boemeltreintjes achterhaald. "Ze rijden snel en ze zijn stil. Als je ze op een onbewaakte overweg ziet ben je te laat om nog weg te komen. Daardoor zijn de treinen daar ware sluipmoordenaars geworden."
De meeste onbewaakte overwegen zijn op regionale spoorlijnen. Slimme alternatieven voor gevaarlijke overgangen, zoals waarschuwingen via een app, zijn voor de tussentijd volgens ProRail geen geschikte oplossing. Daar wordt wel naar gekeken, maar die bieden nu nog geen waterdichte oplossing en de spoorbeheerder wil geen schijnveiligheid creëren.
Overweg Winsum
Na het ongeluk in Winsum eiste boer Willem Stavenga excuses van Eringa. Eringa vertelde vrijdag tijdens een persconferentie dat er al een plan klaar lag om de bewuste spoorovergang te verwijderen, dat was echter nog niet gebeurd omdat er nog geen overeenstemming was bereikt met de boer. Het beeld ontstond dat de boer dwars zou liggen en belust zou zijn op geld. Dat schoot bij Stavenga in het verkeerde keelgat.
De burgemeester van Winsum heeft de boer inmiddels excuses aangeboden. Eringa heeft dat nog niet gedaan, maar hij vertelde dat hij dinsdag een ontmoeting heeft met Stavenha.
Foto: GoogleMaps
Bron: Treinreiziger