Winterweer zorgt voor weinig problemen op spoor

De ochtendspits verliep vrijdag zonder grote problemen - ondanks het winterse weer in de oostelijke helft van Nederland. Wel waren er enkele kleine incidenten op het spoor, en heeft de NS zich extra voorbereid om de sneeuw vandaag weer aan te kunnen.

Een omgewaaide boom zorgde wel voor minder treinen tussen Ede-Wageningen en Arnhem. Ook is er een langere reistijd tussen Oss en Nijmegen en tussen Dordrecht en Roosendaal. Op het hoogtepunt van de spits reed de Nederlandse Spoorwegen 300 treinen. De meeste reden op tijd en daarmee was de spits vergelijkbaar met die van een normale dag. Volgens analytische website vertraa.gd was er vandaag sprake van 88.2% treinen die op tijd reden. Hiervan waren er 15 uitgevallen.

Maatregelen

NS zet extra personeel in op stations en in de treinen. Ook worden treinen behandeld in een anti-icing installatie. ProRail houdt extra sneeuw- en storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand. Op één traject, namelijk Den Bosch – Sittard rijden tot halverwege de middag 2 in plaats van 4 intercity’s per uur. Zo ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen. Sprinters rijden hier volgens de dienstregeling.

De NS raadt reizigers aan om het weer goed in de gaten te houden en vlak voor de reis de reisplanner te raadplegen.

Archieffoto: Bjarne Kosmeijer
Archieffoto: Bjarne Kosmeijer (Flickr; Creative Commons)

Bron: Nederlandse Spoorwegen