ProRail wil zelf stroom opwekken in 2030

ProRail wil in 2030 haar eigen elektriciteitsverbruik zelf op wekken. Dit willen ze gaan realiseren door zoveel mogelijk stationsdaken, fietsenstallingen, perronoverkappingen en geluidsschermen te voorzien van zonnepanelen.

ProRail wil straks volledig CO2-neutraal zijn. "Hiermee versnellen we niet alleen de transitie van fossiele energiebronnen naar duurzame, maar leveren we ook een bijdrage aan de klimaatdoelstelling van het klimaatakkoord van Parijs en de eigen duurzaamheidsdoelstellingen. Dit doen we door energie te besparen en bijvoorbeeld ons wagenpark te verduurzamen. Ook verbeteren we de komende jaren ons jaarlijkse energie-efficiency 2%. Dat doen we onder meer door de komende jaren LED-verlichting op de stations aan te brengen." meldt ProRail in een nieuwsbericht op hun website.

Daarnaast willen ze ook slimme LED-verlichting op stations installeren die ervoor moet zorgen dat de lichtopbrengst wordt gedimd als er geen reizigers in de buurt van de verlichting staan.

Zonnepanelen

Op de recentelijk verbouwde stations van Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal en de VL-post in Utrecht liggen al zonnepanelen. De komende 10 jaar wil de spoorbeheerder dit uitbreiden naar meerdere stations met als doel om uiteindelijk het grootste zonnepanelendak van Nederland te hebben.

Geluidwerend energie opwekken

De vele kilometers lange geluidsschemen die langs het spoor staan zullen ook worden ingezet in groene stroom. Door er zonnepanelen op aan te brengen krijgen de geluidsschermen als functie ook het energie opwekken erbij.

Sinds 1 januari 2012 koopt ProRail alleen nog maar groene stroom in die wordt opgewekt met windmolens. Met de nieuwe innovaties wil het spoorwegbedrijf ook zelf groene stroom opwekken. In 2015 was het verbruik 135 miljoen kWh, wat gelijk stond aan het stroomverbruik van 38.570 huishoudens van een gemiddelde stad.

Foto: ProRail
Foto: ProRail