DB onderzoekt naamgeving Anne Frank voor op trein

De Deutsche Bahn neemt de kritiek over de naam 'Anne Frank' voor een nieuw treinstel serieus. Het zal gaan onderzoeken of de naam wel goed passend is vanwege de historie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij een inzendingswedstrijd zijn er inzendingen binnengekomen waarin de naam Anne Frank werd aangedragen voor op de nieuwe ICE4-treinstellen.

De jury die de namen heeft beoordeeld, vond unaniem dat Anne Frank geëerd zou worden door een vernoeming. Veel mensen zouden zich overover beklaagd hebben en de DB zou niet lichtvaardig met de kwestie zijn omgesproken: "Als Deutsche Bahn zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheden en gaan we sinds onze oprichting kritisch om met de geschiedenis van de organisaties die ons voorgingen."

Ook in Nederland was er kritiek door de Anne Frank Stichting over het plan. "De naamgeving roept controverse op en die begrijpen wij. De combinatie van Anne Frank en een trein roept associaties op met de Jodenvervolging en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De combinatie is pijnlijk voor mensen die de deportaties hebben meegemaakt en veroorzaakt opnieuw pijn bij hen die de gevolgen van toen met zich meedragen," aldus de stichting die wel realiseert dat de spoorwegen er geen kwade bedoelignen mee zou hebben.

De Anne Frank Stichting zal overigens geen jurische stappen ondernemen tegen de naamgeving. "Mochten de Duitse Spoorwegen ons om advies vragen, dan zullen we zeggen: doe het niet."

Stilstaan bij verleden

De Deutsche Bahn wijst wel aan dat ze open zijn over de gebeurtenissen tijdens de oorlog . Zo is in het spoorwegmuseum in Neurenberg een permanente tentoonstelling gewijd aan de rol van de 'Reichsbahn' gedurende het naziregime en is er een gedenkteken in Berlijn, waarbij ook regelmatig herdenkingen zijn.

Foto: Rob Dammers (Wikipedia; Creative Commons)
Foto: Rob Dammers (Wikipedia; Creative Commons)