Vier mensen aangehouden na verijdelde aanslag Thalys 2015

In België zijn maandag vier personen aangehouden in verband met de verijdelde aanslag in een Thalys in 2015. Er zouden huiszoekingen hebben plaatsgevonden in Molenbeek, Anderlecht en Laken, en daarbij zouden ook enkele gevangenen in de gevangenissen van Andenne en Marche-en-Famenne zijn ondervraagd.

Volgens de Vlaamse media zou een van de opgepakte mannen de 27-jarige Youssef S. zijn. Hij zou in zijn huis in Laken onderdak hebben verleend aan de 25-jarige Ayoub el-Khazzani die verdacht wordt van de aanslag de Thalys die verijdeld werd.

Een van de terroristen stapte op 21 augustus zwaarbewapend op station Brussel-Zuid aan boord van de trein uit Amsterdam en verstopte zich in het toilet. Net voorbij de Franse grens zou met wapens de toilet uit zijn gekomen, maar werd door omstanders overmeesterd. Vier mensen raakten gewond. Hij werd in Arras aan de Franse politie overgedragen.

Youssef S. zou ook onderdak hebben verleend aan terrorist Abdelhamid Abaaoud, die het brein zou zijn geweest achter de aanslagen in Parijs in 2015.