Rotterdam wil spoor Leiden - Dordrecht ombouwen tot metro

Als het aan de Gemeente Rotterdam ligt wordt het spoor tussen Leiden en Dordrecht omgebouwd tot metrolijn. Op de lijn moet elke 5 minuten een metro/trein gaan rijden. Ook moeten er nieuwe stations komen. Verder wil de stad het tramnetwerk grondig hervormen. Dat blijkt uit de OV-visie 2018 – 2040 van de gemeente.

In eerste instantie (2024) zal de treinfrequentie tussen Rotterdam en Den Haag verhoogd worden. Er moeten dan acht intercity’s per uur tussen beide steden gaan rijden, aangevuld met elke tien minuten een sprinter. Maar op lange termijn is dat niet voldoende, stelt Rotterdam. Daarom moet het spoor Leiden – Dordrecht volledig viersporig worden, zodat twee sporen kunnen worden omgebouwd tot lightrail / metro.

Nieuwe stations

Maar liefst tot 12x per uur moet er vervolgens een metroachtige trein gaan rijden. Die moet ook stoppen bij nieuwe stations, zoals Schiedam Kethel, Van Nelle Fabriek en Feyenoord City. “Deze ontwikkeling is belangrijk omdat een bijdrage wordt geleverd aan de capaciteitsproblemen in de bestaande metroschakels, de bereikbaarheid op Zuid wordt verbeterd” staat te lezen in de OV Visie.

Zelfrijdende metro’s.

De frequentie van metro’s moet de komende jaren bovendien worden opgeschroefd. Zo moeten er extra spitsmetro’s komen tussen Pijacker en Rotterdam Centraal / Slinge. De frequentie op de centrale stedelijke delen van het metronetwerk kan daarmee worden opgevoerd naar 24x per uur. Maar dat is niet voldoende. Daarom moet op langere termijn worden ingezet op volautomatisch rijden op de hoofdas van de metro. “De voordelen zijn groot. Een frequentie van 36x per uur is op de hoofdassen mogelijk, of wel elke 100 seconden (1,6 minuut) een metro. Dit is een verdubbeling van de huidige frequentie”.

Maastunnel

Het openbaar vervoer in Rotterdam Zuid moet ook sneller en beter. Daarom wil de stad op lange termijn (na 2030) liefst een tram introduceren via de Maastunnel. Op korte termijn (2018-2022) moet een snelbus uitkomst bieden. Gedacht wordt aan een verbinding Rotterdam Centraal via Dijkzigt en de wijk Charlois met Zuidplein. “Het optimaliseren van de bestaande sterke busverbinding door de Maastunnel kan op korte termijn al bijdragen aan verbeterde relaties
tussen beide oevers” staat in de visie te lezen.

Tram te traag

De opzet van het tramnetwerk moet nog nader onderzocht worden. De tram is nu te traag, ondanks in het verleden met het concept TramPlus al is geprobeerd de snelheid te verhogen. “Dit is op de bestaande stedelijke tracés vaak niet mogelijk gebleken” concludeert de visie. De trams sluiten nu onvoldoende aan op het metronetwerk.  Daar komt nog bij dat de kosten per vervoerde reiziger voor de traminfrastructuur relatief hoog zijn.

Nieuw tramnetwerk

Daarom wil Rotterdam de tram gaan gebruiken voor een feeder-functie voor de metro en trein. Zo moet Tram 25 uit Barendrecht moet straks via Slinge naar Zuidplein. En tram 23 van Beverwaard en IJsselmond moet in de toekomst naar station Feyenoord (aansluitend op de metro / light rail). “Deze koppelingen leiden tot kortere reistijden en daarmee tot reizigersgroei in het zuidelijk deel van de regio” aldus de visie. Over de Erasmusbrug moet er een tram blijven rijden. Ook de tramlijnen in Schiedam en Vlaardingen krijgen een feeder-functie op de metro. Verder wordt er onderzoek gedaan of er trams kunnen komen naar de nieuwe stations Schiedam Kethel en Van Nelle fabriek. “Nader onderzoek moet uitwijzen of dit de investering waard is, of dat zwakke uiteinden van lijnen juist opgeheven moeten worden.”

Twitteraar Koen Brouwer tekende een concept voor het metronetwerk, over hoe deze er volgens hem mogelijk uit zou kunnen komen te zien in de verre toekomst.

Foto: Crazyperson (Wikipedia; Creative Commons)
Een RET-tram in Rotterdam
Foto: Crazyperson (Wikipedia; Creative Commons)

Bron: Treinreiziger