150 Miljoen euro beschikbaar voor extra opstelruimte

Staatssecretaris Van Veldhoven van I&W heeft in een brief aan de Kamer laten weten dat er extra opstelsporen nodig zijn in de Randstad. Hiervoor trekt ze 150 miljoen euro voor uit. Volgens haar zou het aantal treinen groeien, waarbij er extra onderhouds- en opstelcapaciteit nodig is.

Op het huidige moment zijn er soms opstelsporen te kort en moeten treinen daardoor op stations geparkeerd worden. Hier missen ook vaak diverse voorzieningen voor bijvoorbeeld schoonmaakteams en monteurs die controlebeurten uitvoeren.

NS heeft laten weten blij te zijn met het toegezegde bedrag, omdat er volgens hun inderdaad een parkeertekort voor treinen dreigt te ontstaan. Voor volgend jaar zou de NS het nog wel uit kunnen houden met de beschikbare ruimte op de parkeerterreinen, maar zodra het nieuwe Sprinter en Intercity-materieel instroomt is er echtra opstelcapaciteit noodzakelijk. “Dit draagt echt bij aan een betere zitplaatscapaciteit en punctualiteit”, aldus een woordvoerder.

Inmiddels is de NS al samen met ProRail aan het kijken op welke plekken er extra parkeerruimte kunnen worden gerealiseerd. Hierbij dienen er tevens diverse voorzieningen te worden aangebracht zoals schouwpaden, verrijdbare trappen en in sommige gevallen aanpassingen aan de infrastructuur.

Inmiddels wordt er op station Amersfoort ook al extra opstelruimte aangebracht. Deze moet op 30 maart 2018 opgeleverd worden. Ook is er in augustus van dit jaar in Groningen ook al begonnen met de aanleg van een nieuw opstelterrein.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen