Weeralarm code rood, NS vraagt mensen om voortijdig naar huis te gaan

Het KNMI heeft vanaf maandagmiddag om 13.00 uur een 'code rood' als weeralarm afgegeven vanwege de sneeuwval. In grote delen van het land is kans op gladheid, en ook op het spoor rijdt de NS een aangepaste dienstregeling, waarbij er op het huidige moment tussen Den Haag en Zwolle minder tot geen treinen rijden.

Het weeralarm geldt niet voor de provincies Limburg, Friesland, Groningen en Drenthe. Daar is code oranje nog van kracht.

KNMI: 'Gevaarlijk tot extreem weer'

De KNMI waarschuwt in heel Nederland voor grote kans op gevaarlijk of extreem weer wat tot schade en overlast kan leiden.

Volgens het KNMI trekken sneeuwbuien vanaf vanmiddag vanuit het zuiden schuin over het noorden van Nederland. In de lijn Terneuzen-Utrecht-Zwolle wordt de meeste sneeuw verwacht, zo'n 5 tot 15 cm. In deze lijn is het treinverkeer ook zwaar ontregeld.

Zowel de NS als Rijkswaterstaat hebben reizigers opgeroepen om oplettend te zijn voor het winterse weer.​ De NS raadt reizigers aan om zo vroeg mogelijk de trein te nemen om problemen voor te zijn. Ook Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers om niet de weg op te gaan tijdens de sneeuwval  tenzij het strikt noodzakelijk is.

Archieffoto: Bjarne Kosmeijer
Archieffoto: Bjarne Kosmeijer (Flickr; Creative Commons)