Station voor Staphorst is haalbaar

Volgens een onderzoek van de provincie Overijssel lijkt een station in de plaats Staphort wel haalbaar. Een wethouder van de gemeente regeerde tevreden uit de uitkomsten van de studie hiernaar. Bovendien zegt de gemeente dat Staphorst dichtslibt door sluipverkeer als de A28 vaststaat, en in dat geval is een station zeker een goede optie.

De provincie Overijssel wil proberen om meer mensen het het openbaar vervoer te laten reizen, en hiervoor zijn inderdaad studies om nieuwe stations hiervoor in te plannen. Zo is er gekeken naar diverse plekken in en rond de plaatsen Bathmen, Deventer, Zwolle en Staphorst. Bij staphorst zijn twee locaties aangewezen voor een eventueel toekomstig station. De plek waar vroeger tot 1970 een station stond en bij industrieterrein De Baarge.

Campagnes en verzoeken
De plannen om een station in het dorp te laten komen is een initiatief van enkele dorpsbewoners. Daarom hebben een paar studenten een campagne opgericht via de sociaal netwerk site Hyves. „Dat leidde tot zo veel steun dat ik de provincie gevraagd heb het initiatief in hun plannen op te nemen.”, aldus een van de studenten.

Ook ondernemers uit Staphorst verzoeken de gemeente regelmatig om te kjiken naar de mogenlijkheid voor een station. Dit omdat het dorp slecht bereikbaar is voor medewerkers van diverse ondernemingen. Bovendien is het dorp in de avonduren en zondag al helemaal niet bereikbaar via het openbaar vervoer.

Financiering
Om een station in Staphorst te plaatsen zou dat tussen de 3 en 5 miljoen euro kosten. Wil Staphorst in aanmerking komen voor subsidie namens het ministerie van Verkeer en Waterstaat, dan zou het dorp zeker duizend reizigers per dag moeten trekken die van het station gebruik zouden maken. Uit een prognose blijkt dat dit wel te behalen valt, en dat er wel 1300 mensen gebruik van zullen maken. Ook voor de overige stations buiten Staphorst lijkt dit plan levensvatbaar.

Bron: Reformatorisch Dagblad