ILT gaat onderzoek naar stint uitvoeren vanwege elektromagnetische straling
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat onderzoeken of elektromagnetische straling van de spoorweginstallatie de elektrische Stint heeft beïnvloed bij het dodelijke ongeluk in Oss. Na het ongeluk zouden er meerdere gebruikers melding hebben gemaakt van storingen aan de Stint bij spoorwegovergangen.
Een Stint is een elektrische vervoersmiddel welke te vergelijken is een bolderkar. Deze worden vooral gebruikt om kinderen in te vervoeren, waarbij de bestuurder achterop staat. "De meldingen zijn voor ons reden om het effect te onderzoeken tussen de elektromagnetische straling van de spoorweginstallatie op de Stint. Wij willen alles uitsluiten.", aldus Frank Wassenaar van de ILT. Er rijden in Nederland ongeveer drieduizend Stints rond, die vooral door kinderopvangcentra gebruikt worden.
Op hol geslagen
Na het ongeval in Oss waren er al getuigenverklaringen die aangaven dat de Stint op hol zou zijn geslagen, en dat de bestuurder geen controle meer over het apparaat had. Afgelopen vrijdag stuurde minister Cora van Nieuwenhuizen een brief naar de Tweede Kamer over de Stint. Daarin gaf ze uitleg over de goedkeuring om met de elektrische bakfiets op de openbare weg te mogen rijden. Hierin staat vermeld dat de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zeven jaar geleden hebben ontraadden om de stint toe te laten vanwege de breedtte en de vraag of deze te besturen is zonder enige opleiding. Volgens de minister waren er geen technische bezwaren.
Het Bilthovense bedrijf die de Stint heeft geproduceerd heeft laten weten vanaf maandag alle karren te controleren. "In afwachting van de uitslag van het onderzoek, controleren we alle 3500 stints vanaf 24 september op alle veiligheidspunten en vervangen preventief onderdelen". Ook zijn de klanten benaderd met een speciale checklijst zodat zij ook de voertuigen kunnen nalopen op verschillende punten.
Herdenking
De gemeente heeft inmiddels een herdenkingsplek ingericht voor de slachtoffers. Er worden onder de tenten, om ze droog te houden, veel knuffels, bloemen, tekeningen en kaartjes gelegd. Het on-line condoleanceregister is inmidels al ruim 4.500 keer getekend en ook in het gemeentehuis is er een mogelijkheid om steun te kunnen betuigen.
Ook is er inmiddels door een initiatiefnemer een inzamelingsactie opgestart om geld in te zamelen voor de slachtoffers en nabestaanden van het spoordrama. Het geld is bedoeld om de uitvaart voor de omgekomen kinderen te kunnen betalen of om hulpmiddelen te kopen voor de zwaargewonde slachtoffers die het ongeluk wel overleefden. Het streefbedrag was 60.000 euro, maar inmiddels heeft deze al 200.000 euro bereikt.
Zodra de actie voorbij is wordt het geld overgemaakt op een speciale rekening en zal de gemeente het geld beheren. Dat heeft de initiatiefnemer met de gemeente afgesloten.
Archieffoto: Silver Spoon