Koningsdag in de grote steden

Op Koningsdag reizen veel feestvierders met de trein. Vanwege de verwachte drukte gelden er van woensdagavond 26 april 18.00 uur tot en met vrijdagochtend 28 april 7.00 uur andere huisregels op het station en in de trein. Ook heeft de NS speciale reisadviezen samengesteld voor de grotere evenementen.

Tijdens de Koningsdag-feesten zijn er diverse evenementen die voornamelijk in de grotere steden plaatsvinden. Voor enkele daarvan heeft de NS een speciaal reisadvies gegeven om de doorstroming van bezoekers te bevorderen. Ook de treinen zullen deze dag afwijkende dienstregelingen hebben. Daarom raadt de NS aan om voor vertrek de actuele reisinformatie te bekijken.

Evenementen

Op 27 april bezoekt de koninklijke familie Tilburg. Ze zullen met de Koninklijke Trein aankomen. Hierdoor zal één van de perrons tijdelijk afgesloten zijn tijdens de komst. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen die dag met de kinderen een bezoek aan het Brabantse Tilburg. Meer informatie over het bezoek van de koninklijke familie is te vinden op website van Tilburg.

Bezoek aan Tilburg
Reizigers wordt aangeraden om met het openbaar vervoer te komen. De binnenstad waar een groot deel van het programma afspeelt ligt op loopafstand van station Tilburg. Het Centraal Station ligt aan de noordkant in het centrum. Vanwege de komst van de Koninklijke Familie zullen er veiligheidsmaategelen worden genomen. Dit houdt in dat bepaalde gebieden afgezet zijn en dat er mogelijk preventieve controle kan plaatsvinden.

Groningen
Ook in Groningen zijn er Koningsdagevenementen met muziek en vrijmarkten in de binnenstad en op de Groningse singelgrachten. Traditiegetrouw kun je de Oranjemarkt bezoeken of naar 1 van de vele muziekoptredens. Ook is er weer Kingsland Festival Groningen in het Stadspark Drafbaan.
Werkzaamheden traject Hoogeveen-Groningen

Let op: vanwege ingrijpende werkzaamheden aan het spoor in de periode 16 april - 30 april kun je dit jaar op Koningsdag niet met de trein van Zwolle naar Groningen en v.v. reizen. Er zullen helaas niet voldoende NS-bussen beschikbaar zijn om alle bezoekers te vervoeren. Dus ben je afkomstig uit de richting Zwolle en wil je een bezoek brengen aan de vrijmarkt of het festival Kingsland Groningen? Kies dan voor eigen vervoer of boek een ticket voor een rechtstreekse bus naar het Kingsland Festival Groningen via de website van eventtravel.

Alkmaar
Het centrum van Alkmaar viert 27 april Koningsdag, in de binnenstad worden verschillende festiviteiten georganiseerd. Vanaf station Alkmaar loop je zo naar de binnenstad. We verwachten dat er veel bezoekers naar Alkmaar komen, houd daarom rekening met extra drukte in de treinen en stations.
SLAM! Koningsdag

Ga je naar SLAM! Koningsdag? Dan reis je ook via station Alkmaar. Vanaf daar rijden er gratis pendelbussen tussen het station en het festivalterrein. Op het station is de looproute naar de opstaphalte van de pendelbussen aangegeven. Alleen op vertoon van je toegangsbewijs mag je met de bus mee.

Let goed op dat je in de juiste pendelbus stapt voor je terugreis. De bussen voor de treinen richting Haarlem of Amsterdam stoppen namelijk aan de achterzijde van station Alkmaar. Moet je richting Hoorn of Den Helder, dan stopt de pendelbus aan de voorzijde van het station.

Amsterdam
Elk jaar nemen ongeveer 200.000 mensen op die dag de trein naar Amsterdam. Op de stations Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid worden ze opgevangen door NS-medewerkers die de kortste looproute naar de feestlocaties aangeven. Tijdens deze dag is station Amsterdam RAI is gesloten, en kan men omreizen via station Amsterdam Zuid. Ook station Amsterdam Sciencepark is gesloten, reizen kan via station Amsterdam Amstel.

Aan de randen van de stad worden dancefeesten georganiseerd. Bezoekers aan Loveland reizen via station Amsterdam Amstel en die aan de events in de RAI en het Olympisch Stadion reizen via station Amsterdam Zuid.

Oranjeretour

Internationale treinen rijden niet van en naar Amsterdam Centraal, maar rijden tot en vanaf Schiphol, Utrecht Centraal en Amersfoort. Voor reizigers heef de NS ook een speciaal Oranjeretour uitgebracht. Hiermee kan via internet een zogeheten Oranjeretour als e-ticket worden uitgeprint, wat zorgt voor 20% korting. Reizigers met een abonnement kunnen kunnen die dag vrij reizen gezien het een feestdag is.

De NS benadrukt wel dat het Oranjeretour álleen op 27 april geldig is, en niet de avond ervoor wanneer de nachtelijke feesten gaan beginnen.

De koninklijke familie reist per trein naar het Koningsdagfeest in Tilburg. Het gebied waar de feestelijkheden zijn, ligt op loopafstand van het station, aldus de NS. In deze stad wordt extra drukte verwacht.

Huisregels

Om de sfeer en de veiligheid te waarborgen heeft de NS de huisregels aangepast. Dit geldt van woensdagavond 26 april 19.00 uur tot vrijdagochtend 28 april 7.00 uur.

Geen alcohol
Tijdens Koningsnacht en Koningsdag in het hele land niet toegestaan om alcohol te drinken, schenken of mee te nemen op de stations of in de trein. De horeca en winkels op het station zullen dan ook geen alcoholhoudende dranken verkopen.

Bagagekluizen gesloten
Met het oog op de veiligheid van de reizigers, zijn op sommige stations de bagagekluizen en -depots tijdens Koningsnacht en Koningsdag gesloten. Het gaat om stations in de buurt van grote evenementen.

Op onderstaande stations zijn de bagagekluizen gesloten van woensdagavond 26 april 19.00 uur tot vrijdagochtend 28 april 7.00 uur.

  • Amsterdam Amstel
  • Amsterdam Centraal
  • Alkmaar
  • Amersfoort
  • Eindhoven
  • Haarlem
  • 's-Hertogenbosch
  • Tilburg
  • Utrecht Centraal

Op station Utrecht Centraal sluiten de bagagekluizen al op dinsdagavond 25 april om 19.30 uur.

Bron: Nederlandse Spoorwegen
 

 

Datum: do 27 apr 2017